IPL-Behandlingar

Cellox-20- kombinerar det bästa från laser och IPL

IPL kan utföra:


  • Permanent hårborttagning
  • Hudföryngring
  • Ytliga kärl i ansikte och dekoltage
  • Acne
  • Rosacea 
  • Pigmentsfläckar


Ska du göra en stor behandling eller vill veta mer ska du boka en konsultation innan första besöket, det är för att du ska få rätt målbild av behandlingen och bästa förutsättningarna till att maximera behandlingens effekt.


Boka konsultation här

Boka behandling här

Permanent hårborttagning

Håret har tre olika växtfaser. Maskinen ödelägger endast de hårstrån som befinner sig i den aktiva växtfasen (anagena). Vid 70 grader förstörs proteinet i dessa hårsäckar. 15-20% av hårstråna befinner sig i denna fas. Växande hårstrå som ödeläggs av hög energi växer inte tillbaka. Håranlag kan aktiveras pga hormoniell påverkan och kan uppstå hela livet. Så även om du har gjort behandling för permanent hårborttagning uppkommer dessa enstaka strån hela livet. Så länge du har pigment i hårroten kan man behandla dem.Vad händer med hårstråna efter behandling?

Efter ca tre veckor efter behandling börjar hårstråna ramla av. Det krävs minst 6-8 behandlingar för att uppnå slutresultat och behandlingarna utförs mellan 6-8 veckors mellanrum. 


Gör det ont?

Det beror på vilken hudtyp du har och vilket område som behandlas. Har du blek hud med mörka hårstrån (hudtyp 1) kan det kännas även på benen. Det kan sticka till på vissa hårstrån. Ju mörkare hud desto mindre känns det. Jag har hudtyp 2-3 men känner ingenting på benen exempelvis. 

Under armarna kan det sticka till lite för fler hudtyper. Det är för att huden är känsligare och tunnare här. Intim-området känns det därför ändå lite mer, men smärtan går snabbt över och det är inte ens jämförbart med smärtan som är vid vaxning eller epilering.  


Hudföryngring.


IPL-ljuset stimulerar hudens nybildning av kollagen som är hudens egna "gummiband" som dels ger stadga och dels elastisitet till huden. Ju äldre vi blir desto långsammare nybildning av kollagen. Huden får en jämnare ton och ger ett jämnare och slätare intryck. Det här är en behandling som inte är smärtsam alls. 


Hur många behandlingar krävs och hur länge håller resultatet?

Allt beror på utgångspunkten, naturligtvis, men om du har små fina linjer krävs färre gånger än den som har kommit längre i sitt åldrande. Så allt från 2 -6 behandlingar kan behövas med 3-4 veckors mellanrum. Resultatet är egentligen på samma sätt, men om du tar hand om din hud och använder solskyddsfaktor osv efteråt, så kan resultatet hålla allt från 1-3 år. Är du 40+ kan du inte räkna med mer än ett år.


Ytliga kärl


Det finns olika orsaker till varför man får ytliga kärl i ansiktet. Dels beror det på om du varit ute i väder och vind mycket, dels mycket solning och sedan har vi ärftlighet. Huden blir även tunnare med åren och då kan ytliga kärl bli mer synliga. Har du rosacea kommer kärlen bli mer framträdande.


Behandling


Laserljuset söker upp hemoglobinets röda färg och på så sätt förångas små kärl av värmen och större kärl blir syrefattiga, därför kan de bli blåaktiga efter behandling, och koagulerar blodet i kärlet och det kan ta upp till tre veckor innan man ser kärlreduceringen. Ibland behöver behandlingen upprepas.

Det här är en mer smärtsam behandling. Smärtan liknas med att få ett gummiband smätts i ansiktet. Denna smärtan är dock mycket kortvarig. Efteråt kan du vara röd och öm. Ibland kan ett litet blåmärke uppträda.


Acne och Rosacea


Det här är inte samma sak men grunden är samma därför skriver jag dessa i samma kategori samt du hittar dem på boka direkt som samma behandling.


Akne, fackmässigt även benämnt acne vulgaris, och i vardagligt tal också kallat finnar, är en godartadhudsjukdomsom innebär utslag på eller under huden orsakade av inflammation i talgkörtlar. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av en tillväxt av vanliga hudbakterier (särskilt Propionibacterium acnes). I puberteten får nästan alla finnar, vilket beror på en ökning av hormoner som kallas androgener i kroppen (gäller båda könen). Ett alternativt namn för små finnar är kvisslor.

Orsaken kan förklaras som en igensättning eller inklämningav porer (hårfolliklar), som dels hindrar utflödet av talg till hudens yta varvid en så kallad pormask, enkomedon, uppstår, dels stimulerar en självförstärkande inflammatorisk reaktion. (wikipedia)

Vad än orsaken för just din acne är fungerar behandlingen så att värmen från ljuspulserna bildar en antiseptisk miljö under huden och i den miljön trivs inte hudbakterierna. Ibland är detta alternativ för svagt och sista steget är då att äta antibiotika som förskrivs av läkare. Antalet behandlingar är även här väldigt individuellt och beroende på hur mycket acne man har.


Rosacea är en kronisk inflammatorisk hud sjukdom där talgkörtlarna blivit förstorade och överaktiva. Rosacea är ofta ärftligt och beror på en förändring i keratinocyterna. Sjukdomen drabbar cirka 10% av vuxna där merparten är kvinnor. När sjukdomen först dyker upp (runt 30-50 år) är det vanligt att symtomen kommer och går, men med tiden förblir områden i ansiktet röda. Rosacea förväxlas ibland med akne och med andra hudbesvär med liknande symtom. När man har rosacea har man dock inte pormaskar, vilket man ofta har när man lider av akne.

Orsaker som triggar rosacea


Orsakerna är svåra att fastställa och rosacea kan triggas av en rad olika faktorer. Yttre faktorer som UV-ljus, kyla och vind men även emotionell stress och hormonella förändringar. Andra triggerfaktorer är långvarig medicinering med kortison, starkt kryddad kost, heta drycker, alkolhol samt en felaktig hudvård.


Symtom vid rosacea


Vanligast är att du har en diffus rodnad och ytliga blodkärl i de drabbade områdena.

Symtomen uppträder oftast i ansiktet som röda kinder, haka eller näsa men i 60% av fallen drabbas även ögonen.

Rosacea finns i flera olika stadier, från lätt rodnad och värmekänsla och ytliga blodkärl till kraftig rodnad,svullnad och inflammerade utslag.

Man får främst rosacea i de centrala delarna av ansiktet och svullnad av t.ex. näsan förekommer, framför allt hos män.


Behandling av rosacea


Det går inte att behandla rosacea då det är en kronisk sjukdom, men man kan lindra symtomen på flera olika sätt beroende på vilket stadie du är i. På Light Pulse behandlar jag Rosacea, främst med hjälp av IPL. IPL är pulserande ljus (intensivt pulserande ljus) som fungerar bra mot generell rodnad. Har du också synliga blodkärl i området kan även dessa behandlas.  

Du kan också förmildra symtomen genom din livsstil och undvika vissa saker såsom: alkohol, kryddstark mat, varma drycker, sol, feta krämer, stress och solkrämer med kemikaliskt skydd. Sedan är Rosacea en hudsjukdom som är väldigt individuell och DU behöver ta reda på vad som triggar DIN hud.

Antalet behandlingar varierar kraftigt mellan 2-6 behandlingar med 3 veckors mellanrum.Pigmentsfläckar


Pigmentsfläckar är ett överflöd av melanin och uppkommer av olika anledningar såsom exponering av sol och hormoniella förändringar. De fläckar som orsakas av sol och ålder reduceras effektivt med IPL. Ljuset leder fram till de överpigmenterade cellerna och både sönderdelar och lyfter pigmentet upp mot epidermis där det sedan flagnar bort med andra hudceller. Efter behandlingen blir fläckarna mörkare och det beror på att de blir synligare för blotta ögat. Efter ca 5-12 dagar flagnar pigmentet bort. Det kan krävas mellan 3-6 behandlingar  med tre veckors mellanrum.

Behandlingen gör lite ont och kan sticka till ibland. Efteråt är det viktigt att sköta sin hud med bra hudvård som reducerar pigmenten och använda solskyddsfaktor med SPF minst 30 helst 50. Tänk på att även om vi bor i Sverige och att det regnar och snöar exponeras vi ändå för UV-ljus både inne och ute genom exempelvis skärmar och ljusreflexer som inte syns med blotta ögat. 

Pigmentsfläckar kommer att komma tillbaka då melaninet finns i cellens minne. Men du kan påverka att det tar längre tid innan de kommer tillbaka genom att ta vara på din hud som ovan beskrivet.


Hudvård


För  att få huden i bästa kondition är det grundläggande behovet alltid fukt. Därefter  behöver din hud specifik hudvård för just din huds kondition. Då behandlingarna är effektiva vill du såklart bibehålla resultatet så länge som möjligt hemma. Det är också mycket kostsamt att gå till klinik för att behandla sin hud som inte regelbundet får det den är i behov av. LightPulse Kungälv har världsledande hudvård som är effektiv till just din hud.Titta in under fliken hudvård där jag beskriver mer och rätar ut frågetecken kring alla aktiva ingredienser som finns i hudvården idag. Jag har världsledande hudvård från Mesoestetic, Elexir och Neostrata att testa och köpa på kliniken.

Permanent hårborttagning

Hudföryngring

Kärlreducering

Pigmentsborttagning

Hör av dig om du undrar något. Tider kan ordnas efter behov.

Välkommen!